Programul “Laptele şi cornul” – o necesitate — declarație politică

Stimaţi colegi,

Recent, într-o declaraţie publică, Primul Ministru al României vorbea despre ineficienţa programului de asistenţă socială pentru copii “Laptele şi cornul”, exprimându-şi intenţia de a se renunţa la acesta. Cred că, înainte de a lua o astfel de decizie, Guvernul României trebuie să analizeze mai atent câteva aspecte care ţin de o analiză aprofundată a acestui program.

Este foarte adevărat faptul că, în anumite unităţi de învăţământ, în special din marile oraşe ale ţării, nu toţi copiii consumă laptele şi cornul primit la şcoală. Este însă la fel de adevărat că în mult mai multe locuri dinţară, cum este spre exemplu Valea Jiului (regiunea pe care o reprezint eu în Parlament), sunt foarte mulţi copii pentru care laptele şi cornul reprezintă o motivaţie în plus de a merge la şcoală. Poate că acest lucru nu este foarte vizibil, dar vă asigur că, din păcate, atât în Valea Jiului cât şi încă în multe alte regiuni ale ţării, afectate de sărăcie şi şomaj, “Laptele şi cornul” are o însemnătate mult mai mare decât cea pe care ne-o conferă statisticile.

Vă reamintesc faptul că, în urmă cu 11 ani, când  a fost promulgată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 96 / 16 aug. 2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie, publicată în Monitorul Oficial nr. 631 / 26 aug. 2002, prevederile acesteia au reprezentat, cu adevărat, un pas important în domeniul asistenţei sociale a copiilor din România. Este la fel de adevărat că, între timp, experienţa derulării acestui program a relevat faptul că se impune o regândire a acestuia, astfel încât el să fie eficient pentru toate categoriile de beneficiari. În acest sens, salut intenţia Primului Ministru de a găsi o soluţie mai bună pentru aplicarea lui dar, în acelaşi timp, atrag atenţia că, până la identificarea unui nou program de acest fel, programul “Laptele şi cornul” trebuie să continue. Nu trebuie să neglijăm faptul că există încă mii de copii în multe din zonele sărace ale României în care laptele şi cornul primit la şcoală reprezintă singura masă sigură de peste zi. Aşa cum nu trebuie să neglijăm nici faptul că acest program dispune de o importantă componentă de finanţare din bani europeni care, prin stoparea programului, s-ar pierde inutil, deoarece ei sunt acordaţi strict cu această destinaţie.

Doamnelor şi domnilor parlamentari,

În ceea ce priveşte o soluţie eficientă care să poată înlocui cu succes programul “Laptele şi cornul” (care nu mai corespunde nici cerinţelor nutriţionale aplicate la nivel European), vă reamintesc că, împreună cu alţi colegi, am iniţiat proiectul de lege privind înlocuirea acestuia cu acordarea unui supliment alimentar sub formă de pachete alimentare sau o masă caldă pe zi pentru fiecare preşcolar şi şcolar, proiect care a fost însă respins de majoritatea parlamentară. Între timp a fost depusă la Parlament o nouă propunere legislativă privind ”Programul masa la şcoală pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, primar şi gimnazial” (PLX nr. 645/2013), al cărei coiniţator sunt şi eu. Din păcate, şi această propunere legislativă a primit un vot negativ la Senat, iar din februarie 2014 aşteaptă întocmirea raportului de către comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor, cameră decizională.

Rog public, şi pe această cale, toţi parlamentarii din  actuala majoritate parlamentară, să susţină şi să adopte acest demers care vine în sprijinul copiilor noştri.

MONICA IACOB- RIDZI

Deputat de Valea Jiului

Comments are closed.