Întrebare adresată de către deputatul Monica Iacob-Ridzi ministrului Sănătății – Nicolae Bănicioiu

ÎNTREBARE

Către:  Domnului NICOLAE BĂNICIOIU

Ministrul Sănătăţii

De către: Deputat MONICA IACOB- RIDZI,

Grupul Parlamentar PP-DD

Subiect: lipsa vaccinului pentru hepatita B din spitalele hunedorene

Mă adresez dumneavoastră, stimate domnule ministru, pentru a vă semnala o situaţie cu consecinţe extrem de grave, generată de criza vaccinului împotriva hepatitei B în spitalele din Valea Jiului, din judeţul Hunedoara şi din multe alte regiuni ale ţării. De mai bine de două luni de zile acest vaccin lipseşte din unităţile spitaliceşti ale judeţului Hunedoara, probleme similare fiind semnalate din nefericire şi în celelalte judeţe din ţară.

Consider că această „scăpare” a Ministerului Sănătăţii poate avea consecinţe extrem de grave, având în vedere faptul că, după cum se ştie, vaccinul împotriva hepatitei B este administrat copiilor nou-născuţi, încă în primele zile de la naştere, în cadrul secţiilor de neonatologie ale unităţilor medicale, fiind unul dintre cele mai importante vaccinări obligatorii. Vă informez, în acest sens că, numai în ultimele luni, câteva sute de nou-născuţi din judeţul Hunedoara au părăsit unităţile spitaliceşti fără să le fi fost administrat acest vaccin, riscul de îmbolnăvire al acestora cu virusul hepatitei B fiind unul real şi îngrijorător. Deşi vaccinul se găseşte în farmacii, mulţi părinţi, în mod special din zona pe care o reprezint în Parlament, care este una cu probleme sociale deosebite, nu-şi pot permite să-l achiziţioneze contra cost. În acelaşi timp, nu cred că este corect ca un vaccin a cărui administrare este cuprinsă în pachetul de servicii medicale de bază să nu fie asigurat pentru toţi cei care trebuie să beneficieze de această imunizare.

Cred, domnule ministru, că aveţi datoria de a trata cu mai multă atenţie problemele sistemului medical românesc şi să acţionaţi cu mai multă fermitate şi responsabilitate, mai ales atunci când este vorba despre copiii noştri, despre viitorul acestei ţări.

În acest sens, vă întreb, stimate domnule ministru, cum şi mai ales când veţi reuşi să deblocaţi criza vaccinului hepatitei B, astfel încât toţi copiii nou-născuţi din România să poată beneficia de acest vital program de prevenţie ?

Solicit răspuns scris.

Vă mulţumesc.

Cu deosebită consideraţie,

MONICA IACOB- RIDZI

Comments are closed.