Ca răspuns la intervenţia deputatului Monica Iacob-Ridzi, Programul Naţional de screening pentru femei a fost reluat şi în judeţul Hunedoara

Comunicat de presă

 (Petroşani, 29.06.2014)

În  urmă cu două săptămâni, deputatul Monica Iacob Ridzi a depus la Camera Deputaţilor o întrebare adresată ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, cu privire la situaţia Programului Naţional de screening pentru femei. Deputatul de Valea Jiului îi atrăgea atenţia, în acest fel, ministrului Sanătăţii asupra faptului că, deşi datoriile pentru serviciile executate anul trecut în cadrul acestui important Program Naţional pentru Sănătate au fost achitate, în judeţul Hunedoara acesta a rămas blocat.

„Consider că aplicarea acestui Program Naţional de Sănătate, ca şi al altora de acest fel, sunt în măsură să asigure creşterea gradului de sănătate al cetăţenilor români precum şi beneficii considerabile pentru Ministerul Sănătăţii, prin reducerea numărului de pacienţi cu boli agravate, nedepistate la timp, al căror tratament implică cheltuieli mult mai mari. În acelaşi timp însă, am convingerea că acest program trebuie să continue, dincolo de problemele de natură financiară care au generat şi în acest caz, ca în multe altele similare, şi unele sincope”,preciza Monica Iacob-Ridzi în documentul adresat ministrului Sănătăţii.

Ca urmare a acestei intervenţii parlamentare, zilele trecute, Direcţia pentru Sănătate Publică a judeţului Hunedoara a anunţat că a reînnoit comanda pentru biletele de trimitere tip necesare efectuării examenului gratuit în cadrul programului de depistare a cancerului de col uterin. Mai mult, reprezentanţii DSP susţin că procedura de diagnosticare gratuită va fi reluată începând cu data de 1 iulie 2014 la cabinetele celor 130 de medici cuprinşi în acest program.

„Mă bucur că acest program de sănătate, prin care femeile au şansa să facă un examen Papanicolau gratuit, va fi reluat începând cu luna iulie, aşa cum mă bucur că demersul meu parlamentar a avut ecoul pe care l-am sperat la Ministerul Sănătăţii. Cred că este vorba despre un program de sănătate necesar şi util în aceeaşi măsură, fapt confirmat de altfel şi de datele statistice din anul precedent”, a declarat deputatul Monica Iacob Ridzi.

Potrivit cifrelor statistice raportate de DSP Hunedoara, în cursul anului trecut, în judeţul Hunedoara, 5698 de femei au beneficiat de gratuitate la efectuarea testului Papanicolau în cadrul Programului Naţional de screening, în 362 dintre cazuri semnalându-se şi existenţa unor probleme de sănătate.

Comments are closed.