Întrebare adresată de către deputatul Monica Iacob-Ridzi ministrului Sănătății – Nicolae Bănicioiu

ÎNTREBARE

Către: Domnului NICOLAE BĂNICIOIU

Ministrul Sănătăţii

De către: Deputat MONICA IACOB- RIDZI,

Grupul Parlamentar PP-DD

Subiect: blocarea Programului Naţional de screening pentru femei în judeţul Hunedoara

Mă adresez dumneavoastră, stimate domnule ministru, pentru a vă aduce la cunoştinţă situaţia Programului Naţional de screening pentru femei în judeţul Hunedoara care, potrivit presei locale, este în acest moment blocat. Potrivit informaţiilor din presă, cu toate că datoriile pentru decontarea serviciilor medicale aferente acestui Program Naţional au fost achitate, la nivelul judeţului Hunedoara accesul la acesta este în continuare blocat pentru femeile din această zonă a ţării.

Personal, mă număr printre parlamentarii care au susţinut demararea şi susţinerea Programului Naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Având în vedere cazuistica acestei boli în regiunea pe care o reprezint în Parlament, precum şi problemele sociale şi financiare ale femeilor care locuiesc în această regiune, am salutat adoptarea de către Ministerul Sănătăţii a Programului Naţional prin care toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin au primit posibilitatea să efectueze gratuit testul Babeş-Papanicolau.

Am convingerea că prin implementarea acestui program deja s-a reuşit, în numeroase cazuri, depistarea în stadii incipiente sau în timp util pentru posibilitatea aplicării cu succes a tratamentului bolilor de cancer de col uterin, o boală extrem de gravă şi, din păcate, extrem de răspândită în ultimii ani şi în ţara noastră. Consider că aplicarea acestui Program Naţional de Sănătate, ca şi al altora de acest fel, sunt în măsură să asigure creşterea gradului de sănătate al cetăţenilor români precum şi beneficii considerabile pentru Ministerul Sănătăţii, prin reducerea numărului de pacienţi cu boli agravate, nedepistate la timp, al căror tratament implică cheltuieli mult mai mari. În acelaşi timp însă, am convingerea că acest program trebuie să continue, dincolo de problemele de natură financiară care au generat şi în acest caz, ca în multe altele similare, şi unele sincope.

În acest context, vă întreb, stimate domnule ministru, care este situaţia actuală a derulării Programului Naţional de screening pentru femei ? Aşa cum vă rog să mă informaţi când veţi debloca serviciile medicale aferente acestui program şi pentru hunedorencele care au, la rândul lor, dreptul de a intra în acest program de prevenţie derulat de Ministerul Sănătăţii ?

Solicit răspuns scris.

Vă mulţumesc.

Cu deosebită consideraţie,

MONICA IACOB- RIDZI

Comments are closed.