Întrebare adresată de către deputatul Monica Iacob-Ridzi ministrului Tineretului și Sportului – Gabriela Szabo

ÎNTREBARE

Către:  Doamnei GABRIELA SZABO

Ministrul Tineretului şi Sportului

De către: Deputat MONICA IACOB- RIDZI,

Grupul Parlamentar PP-DD

Subiectul întrebării: situaţia finalizării obiectivului de investiţii “Casa de Cultură a Studenţilor din municipiul Petroşani”

Stimată doamnă ministru,

Considerând că necesitatea finalizării unor obiective de utilitate publice care se află într-un stadiu avansat din punct de vedere al investiţiilor realizate până acum nu reprezintă doar o chestiune pur teoretică, vă aduc la cunoştinţă situaţia unei astfel de investiţii care trenează de un sfert de secol la Petroşani.

Încă din 1990, statul român şi-a asumat construcţia unei moderne Case de Cultură a Studenţilor în plin centrul municipiului Petroşani. În primii ani, investiţiile s-au bucurat de susţinerea financiară necesară astfel încât construcţia propriu zisă a acestui obiectiv a fost în bună parte finalizată. Lucrările au stagnat apoi, în mod subit şi mai bine de un deceniu nimeni nu s-a mai arătat interesat de continuarea lucrărilor. În 2009, obiectivul de investiţii „Casa de Cultură a Studenţilor din municipiul Petroşani” a fost reintrodus pe lista de priorităţi a obiectivelor de investiţii ale Ministerului Tineretului şi Sportului. Cu toate acestea, la jumătatea anului 2014, constatăm nu doar că lucrările la acest obiectiv necesar şi meritat pentru comunitatea studenţească din Valea Jiului nu au început, dar ele nici măcar nu au avut parte de deblocarea finanţărilor necesare.

Vă informez că doar datorită responsabilităţii administratorilor Casei de Cultură a Studenţilor din Petroşani şi ai Universităţii din Petroşani, lucrările efectuate până în prezent la acest obiectiv au putut fi păstrate în conservare, fiind ferite de distrugeri şi furturi, aşa cum se întâmplă din păcate cu majoritatea obiectivelor abandonate de stat. Pentru ca intemperiile să nu compromită definitiv stadiul prezent al lucrărilor de la acest obiectiv, se impune de urgenţă reluarea acestei investiţii şi finalizarea ei, cu atât mai mult cu cât clădirea poate reprezenta nu doar un util aşezământ cultural pentru studenţii din Petroşani, ci şi un reper arhitectonic al centrului municipiului Petroşani.

În acest sens, vă întreb, stimată doamnă ministru, dacă acest obiectiv mai figurează în prezent pe Lista investiţiilor prioritare a Ministerului Tineretului şi Sportului şi când estimaţi că pot fi reluate lucrările ? De asemenea, în cazul în care investiţia nu mai constituie o prioritate pentru MTS, vă rugăm să ne precizaţi care sunt raţiunile care susţin o astfel de decizie ?

Solicit răspuns scris.

Cu deosebită consideraţie,

MONICA IACOB- RIDZI

Grup Parlamentar PP-DD

Comments are closed.